Димитър Петров
Начало » Истории на колеги » Димитър Петров

Невероятно е колко можеш да научиш в тази компания. Понякога мисля, че светът се върти три пъти по-бързо, когато си в офиса. Научаваш и добиваш опит с много по-голяма скорост.

Историята:

Моят път в Sutherland започна през 2013 година, когато се присъединих към един от ново-стартиралите проекти. Миналия месец станаха четири години откакто съм във фирмата, а вече съм бил повишаван четири пъти. Първото ми кариерно развитие започна с позицията Старши консултант, на която помагах на колегите си и взимах високо приоритетните случаи. По-късно бях повишен на позиция Ръководител екип на един от най-големите ни екипи в офиса ни в София. В края на 2014 година отворихме офис в Бургас, където прекарах една година като Имплементейшън мениджър. Бургас ме впечатли с толкова много неща, но най-вече с голямата бройка талантливи хора, които забавлявайки се постигаха невероятни професионални успехи. В края на 2015 година бях повишен в позиция Старши ръководител екип и сега управлявам всички оперативни процеси в главния ни офис в София.

България:

Да остана в България или да живея и да се развивам в чужбина, никога не е било под въпрос за мен. Въпреки че заминах да уча в Кьолнския университет в Германия, където и в последствие завърших специалност Бизнес администрация, още от първия ден знаех какви са моите цели: да подобря езиковите си умения, да добия опит, да завърша висококачествено образование, но накрая да се прибера в България, където да преследвам кариера. Сега, когато гледам назад към времето прекарано в Германия, разбирам че ми е помогнало дa се развия до голяма степен, не само в сферата на образованието си, но и да се изградя като личност. Помогна ми да устоявам на всякакви трудни ситуации, да подобря комуникационните си умения и много положително повлия на мирогледа ми за положението в България.

Хората:

Първото нещо, което привлече вниманието ми, когато започнах в Sutherland, бяха невероятните ми колеги! Бях изключително впечатлен с колко много висококвалифицирани хора бях заобиколен. Същите тези хора, силно мотивирани от различните бонусни програми, тийм билдинги и много други вътрешно-фирмени стимули насочени към служителите, постигат невероятни успехи и пишат история. Компанията цени високо тези таланти и прилага политика за вътрешно развитие на кадрите. В моя проект около 60 човека са на ръководни позиции с различна насоченост, като всичките са израснали кариерно в компанията.

Вдъховението:

Всеки човек си има собствени мотивационни фактори. Повечето от моите са свързани с колегите с които работя. Като мениджър трябва да познаваш хората в екипа си – техните интереси, силни и слаби страни и какво ги мотивира да постигат успехи. Да намирам точните „съставки“ към успеха и да гледам как екипът ми се развива е едно от основните ми вдъхновения.

Тъй като персоналното ми развитие е един от основните ми приоритети на този етап, високо ценя приносът на моите мениджъри и особено този на прекия ми ръководител в този аспект. Благодарение на насоките, които съм получавал до този момент съм развил голямо разнообразие от умения, които трудно бих придобил по друг начин.