Илиян П. Петков
Начало » Истории на колеги » Илиян П. Петков
suth-13s

Илиян притежава необходимото, за да води успешен екип – знае как да мотивира колегите си, как да инициира изключително представяне и как да покрива всички таргети. Като всеки добър шахматист, Илиян мисли няколко хода напред и осъзнава всяко последствие от взетите решения. Някои казват, че е работхолик, други, че е амбициозен и обича предизвикателствата – вероятно са прави. Това, което е 100% сигурно е, че за Илиян екипът е най-важен, следи за постоянно високите му резултати, а ентусиазмът и мотивацята му запалват искрата във всички около него.

Аз бях винаги крачка напред, винаги бях подготвен за следващата си позиция.

Историята

“Започнах в Съдърланд като консултант, когато цялата фирма беше не повече от 130 човека. На шестия месец ме повишиха в тийм лидер – ръководех немския екип от двадесетина човека в един от проектите ни. През 2012 г. за кратко напуснах страната и когато се върнах в България, се върнах и в Съдърланд, за което много се радвам. Обадиха ми се, че стартират нов проект и ми предложиха да работя в него – условията и самият проект бяха много атрактивни. Като мениджър на екипа преминах през целия процес на стартиране на нов проект – обучение, обмен на ноу хау, назначаване на персонал, утвърждаване на най-добри практики. Работехме добре и скоро ме повишиха на старши мениджър на проекта, а от миналата година съм вече акаунт мениджър, което беше и първоначалната ми амбиция. Проектът върви много добре и днес сме вече 250 човека.”

Уменията

Всички умения за управлението на бизнес процесите и ръководенето на хора придобих в Съдърланд. Компанията ти дава знания и възможност да взимаш решения и да поемаш отговорности, да действаш свободно.”

Изключително ценно е, че ти дават възможност да опознаваш и други отдели и звена като човешки ресурси, финанси, бизнес планиране, което рядко се случва в други фирми. В Съдърланд, ако искаш да водиш екип добре, трябва да си компетентен във всички тези сфери. Фирмата те учи да правиш връзката и баланса между дейностите и звената и ти дава формулата как да постигнеш таргетите си.”

Израстването

“Това че съм много амбициозен е едно от нещата, с които се отличавам, и то ми помогна да се изкача толкова бързо в йерархията. В Съдърланд те забелязват, когато се докажеш, и работят с теб усилено – обучават те и те подготвят за новите възможности. Аз бях винаги крачка напред, винаги бях подготвен за следващата си позиция. Доказвал съм се и затова са ми давали една идея повече отговорности.”

България

“Израстнал съм в Германия. Когато се прибрахме в България, ми беше доста трудно, защото дори не знаех азбуката. Останах, за да завърша училище, а в последствие реших да продължа и висшето си образование и кариерата си тук. Българите сме сърдечни и отворени хора и тук ми харесва повече от всякъде другаде, а и виждам много възможности за развитие.”

Бъдещето

“Проектът ни се развива постоянно. Имаме много позитивни прогнози и за следващите години. Още тази година основният ни проект ще се разрастне до около 400 човека, а догодина се очаква да станем над 500. Спечелили сме доверието на клиентите си и затова бизнесът ни расте.