Ивелина Шпренглер
Начало » Истории на колеги » Ивелина Шпренглер

Някои може би ще го нарекат страст, но аз ще го нарека любов. Обичайки себе си и знаейки какво те прави щастлив, непременно ще те дари с визията и качествата, необходими да преследваш мечтите си.

Историята:

Това е дълга история. Тъкмо се бях върнала от Германия и работех вече от 1 година в друга аутсорсинг компания в София, когато започнах да търся професионални възможности да се върна в Бургас. Търсенето ми се увенча с успех и през лятото на 2014 година ме намери обявата на Sutherland, търсеща консултанти с немски език за град Бургас. Бях наясно, че това означава да започна от начало, но приех предизвикателството. Започнах като агент, но бързо преминах на позицията Старши консултант. Малко след това ме повишиха като Ръководител на екип – и в този момент разбрах, че една моя мечта се сбъдва. И защото имам слабост към предизвикателствата, 6 месеца по-късно ми предложиха да поема ръководството на екип „Качество“. За мен това беше нещо изцяло ново, но в същото време интригуващо. Нямах представа какво да очаквам. Но комуникацията с клиента, прекрасният екип и естеството на работата допринесоха изключително много за моето развитие. Изпълнявах тази роля само за една година, но научих неща за цял живот.

От февруари 2017 до април 2018 работих като Старши ръководител на екип в Бургас. Този опит ми помогна да развия уменията си в бързото вземане на решения, ефективното делегиране и добрата комуникация. Също така, ме научи да поемам повече отговорности и да се фокусирам върху „голямата картина“.

Косово:

Най-яркият акцент в преживяването ми в Съдърланд беше, когато поех ръководството на екипа ни в Косово. През май 2018 г. за първи път отидох в Прищина, за да подкрепя екипа ни по подбор. Като Акаунт мениджър, ролята ми беше да координирам хората в целия процес, да посещавам интервюта с кандидати и да бъда активна в инициативите ни за привличане на кадри.

Позитивната енергия на екипа там ме привлече веднага – топлото посрещане, приятелски настроените млади хора, мотивацията и желанието им да учат нови неща, ме накараха да се влюбя в културата на Косово. След всеки месец, който прекарвах там, бях убедена, че съм готова да се изправя пред нови предизвикателства и да поведа екипа към успех. Двигателят на мотивацията ми е да развивам екипа си като споделям знанията си, предизвиквам ги да излязат от зоната си на комфорт и изграждам доверие. Прищина ми дава точно тази възможност – да работя с млади и мотивирани лидери и заедно да създаваме позитивна работна среда, стремяща се към успех. Вярваме, че сме едно голямо семейство с уникална култура създадена благодарение на хората в екипа, корпоративните ни ценности и международния ни екип.

От професионална гледна точка мога да кажа, че научих, че толерантността е важна част от лидерските умения. Да разбираш нуждите на другите е в основата на това да работите заедно и да постигате успехи. Освен това, помага в преговорите и постигането на целите на компанията. За финал мога да кажа, че все още имам много да уча.

Задавам си въпроса „Кое е първо – кокошката или яйцето?“. От лидерска гледна точка този въпрос е „Лидерът ражда ли се такъв или се превръща в такъв?“. Отговорът ми към момента е, че и двата сценария са верни. За да бъдеш добър лидер, трябва да имаш вродени умения като желание да учиш и издръжливост, но в същото време уменията и опитът, който натрупваме с работата, е безценен.

Вдъхновението:

Някои може би ще го нарекат страст, но аз ще го нарека любов. Обичайки себе си и знаейки какво те прави щастлив, непременно ще те дари с визията и качествата, необходими да преследваш мечтите си.

Съвместната работа с професионалисти, които споделят същата визия, ме кара да се чувствам на правилното място, с правилните хора, вършейки правилните неща и това ме вдъхновява допълнително да давам най-доброто от себе си всеки ден. Тук уча ежедневно нещо ново – за бизнеса, за хората, както и за мен самата. Щастлива съм да бъда част от един уникален екип от високо мотивирани, ангажирани и неповторими личности, които знаят как да работят с усмивка. В Sutherland се чувствам у дома.

Бъдещето:

Бъдещето е това, което мислим и правим днес, защото това ни оформя като личности утре.  Винаги си напомням това, когато си поставям своите дневни както и дългосрочни цели. Като част от един бързо разрастващ се екип, от мен се очаква гъвкавост, бързи решения и добра координация с всички страни. Затова балансът между дългосрочните ни цели – а именно да продължаваме да бъдем най-добрият доставчик на услуги за нашите клиенти и постоянното разрастване на екипа, и високо динамичната работна среда, е ключовият елемент за успеха ни утре, но задачата за днес.