Защо академията ни по немски не е само езиков курс?

28.01.2019

С наближаването на поредното издание на безплатната ни академия по немски език през месец март, решихме да те запознаем с нашия преподавател, лъчезарната Мая Янева. Тя ни разказа от първо лице за атмосферата, метода на преподаване и ползите от академията. За това, ако все още се колебаеш дали академията е за теб, виж какво сподели Мая с нас.

1. Разкажи ни за академията.SutherlandGermanAcademy_interview3_Maya Yaneva

Академията е една прекрасна възможност човек да подобри езиковите си умения и да даде старт на кариерното си развитие в Съдърланд.

Виждаме се всеки делничен ден от 9 до 12ч. С такава заетост хората много бързо се отпускат и започват да работят като екип – прекрасно е. 🙂

Действаме на високи обороти, но мисля, че никой от участниците не се чувства претоварен. Използваме богата гама от материали с цел коригиране на граматически и лексикални пропуски и натрупване на нужния речников запас, за да може стартирането на работа към конкретните проекти да е максимално гладко и безболезнено. 🙂

2. Как протича един ден?

Винаги започваме с Кафе на немски, за да се посъбудим и да минем на немска вълна – споделяме как е минал деня ни, говорим си за актуални теми, коментираме новините, правим кратък обзор на свършеното вчера, проверяваме домашни.

След което преминаваме към материала за деня – микс от граматика, лексика, упражнения за слушане с разбиране, ролеви игри или писмени задачи.

Важно е да споменем, че материалът за всяка група се определя и разработва специално за нея в зависимост от нивото, нуждите и проектите в Съдърланд, за които набираме хора. По този начин например, ако имаме повече хора, които при успешно завършване на академията биха започнали работа по проект, в който работата с клиенти е предимно по телефона, основната част от задачите ни са свързани със слушане с разбиране и разиграване на диалози.

3. Какво ти дава академията и участниците в нея?

Работата с хора те кара винаги да си присъстващ и да даваш най-доброто от себе си. Всяка група е уникална и прекрасна по своему. Във всяка група динамиката, въпросите и ситуациите са различни. На ежедневна база уча от тях как да подобрявам себе си и да оптимизирам работата си. Дават ми идеи за това какво да направим различно следващия път. Прекрасно е!

4. Какво, според теб, е най-важното нещо, което академията дава на участниците?

Практическо знание за работен старт при нас. Това не е стандартен езиков курс. Основната ни задача не е да минем ниво А2 или В1 по учебник. Основната ни задача е да запълним “пробойните” по отношение на граматиката и да научим лексиката, която ще ни е нужна на работа. С конкретни примери от реални работни ситуации.

Това, което прави академията уникална е и фактът, че не се занимаваме само с езика, но и с културните особености на страната и с психологията на германеца като клиент и потребител. Отделяме време да обсъждаме разликите между обслужването на клиенти у нас и в немскоговорящите страни, защото често това знание може да компенсира сбъркания определителен член. 🙂

5. Разкажи ни как желаещите могат да кандидатстват и какви са стъпките?

Много е лесно! В обявата ни в jobs.bg и на нашия сайт има линк, който ви препраща към кратка анкета, която е нужно да попълните и да прикачите своето CV! Това е! После ние ще се свържем с вас, ще валидираме езиковите ви умения в кратко телефонно интервю и ако всичко е ОК, продължаваме с интервюта и писмени валидации на място в нашия офис. Това е!

SutherlandGermanAcademy_interview_Maya Yaneva6. С какво ще запомниш изминалата академия? Разкажи ни най-вдъхновяващата си история.

Прекрасна група! Сприятелиха се адски бързо и работиха на макс през цялото време, като понякога само ми изсъскваха, че само ги тормозя със склонение на прилагателно име, но ефектът беше видим на финала. 🙂

Вдъхновяваща беше една от участничките, която пишеше дипломната си работа в СУ, мисля че спеше по 3 часа на нощ макс, подготвяхме я за офиса ни в Бургас и не знам как носеше толкова дини под една мишница. До последно мислеше, че няма да се справи на финалния тест за Академията, че няма да се представи добре на защитата, защото натоварването беше много голямо.

Защити дипломната си с 6ца и същия ден и се обадих да и кажа да очаква оферта от нас, защото единият от проектите ни я очаква с нетърпение. 🙂 Разплаках се. Беше толкова вдъхновяващо да видиш как всички тези усилия и безсънни нощи са си стрували! През цялото време групата я подкрепяше на 100% и само си мислех, че човек може да си мечтае един ден да работи в екип с тези хора.

7. Какъв съвет би дала на миналите и бъдещи участници?

Бъдете отворени към процеса и към това да учите извън рамката, с която сте свикнали.  Често най-обогатяващите опитности са в неконвенционална форма!

Запиши се за академията ни тук, а при успешно завършване ще получиш бонус и нова работа.