Кой може да се включи в Академията за немски език на Sutherland?

08.09.2017

Dimitar Galabov Sutherland BulgariaЗа втора година Sutherland стартира инициативата German Academy, която има за цел подобряване на нивото на немски език на участниците в нея. Успешно завършилите академията получават шанс да започнат веднага работа в Sutherland и да станат част от динамичния екип на компанията. Тази година, Академията ще се проведе както в София, така и във Варна и Бургас.

Повече за инициативата и кой може да се включи в Академията, разказва Димитър Гълъбов – изпълнителен директор на Sutherland България.

Г-н Гълъбов, и тази година Sutherland стартира Академия за повишаване нивото на немски език. Каква е мотивацията да инвестирате отново в един такъв проект?
Едно от основните неща, което ни отличава като работодател, са нашите хора. Bинаги сме имали високи критерии при избора на нашите колеги – наемаме кандидати с потенциал и висока мотивация и впоследствие полагаме усилия за тяхното развитие и задържане в компанията. Освен подготвени кандидати има и такива с потенциал, но без необходимото ново на езикова подготовка за да започнат работа при нас – създадохме тази програма именно за тях. Академията е уникален проект, който подготвя кандидатите и надгражда езиковите им умения до ниво, което им дава увереност и знания, за да стартират своята успешна кариера със Sutherland. С това ние поощряваме и подпомагаме развитието не само на настоящите си служители, но и на тези които имат желание да се присъединят към нас, но нямат необходимата подготовка.

Какъв ще бъде форматът и продължителността на Академията?
Моделът тази година е надграден. Новата Академия предлага занятия от понеделник до петък, като обучението ще е с продължителност в различните локации от 4 до 12 седмици. Стартираме този път и в трите си локации – София, Варна и Бургас. Освен че обучението е напълно безплатно за всички участници, предлагаме и нещо повече – всички получават и бонус при успешно завършване. При достатъчно интерес имаме капацитета и готовността дори да стартираме и групи с италиански език.

Ще може ли да се съвместява с други ангажименти – учене, работа?
Да, програмата на Академията предразполага съчетаване с учене или работа. Ще стартират няколко модела с различни графици, като в зависимост от броя на желаещите ще се сформират сутрешна, следобедна и/или вечерна група.

Колко човека ще могат да се включат и кога ще стартира обучението?
Няма ограничение в броя на хората, които могат да се включат в Академията. Компанията е изключително гъвкава и спрямо броя на желаещите, ще се организират групи съобразени с техния брой. Самите занимания ще варират като продължителност и формат. За нас най-важното е да видим потенциал в кандидатите и желание да се развиват. Очакваме към Академията отново да има силен интерес и в трите ни локации – София, Варна и Бургас, когато стартираме през септември.

Какъв е процесът на подбор и какво могат да очакват кандидатите след успешно завършване на Академията?
Процесът по селекция на кандидатите за Академията е изключително улеснен – интервю за определяне на нужното ниво на езика, в случая това е B1 според европейскат езикова рамка и разбира се – мотивацията на кандидатите да станат част от Sutherland. Отттук нататък ние предоставяме благоприятна среда това да се случи – самите обучения се водят от висококвалифицирани професионални преподаватели, които освен езика, включват и елементи и терминология, свързани със спецификата на работата. Кандидатите получават предложение за работа, обвързано с успешно завършване на Академията, постигнат прогрес и положителна оценка на изпитите. Миналата година постигнахме 90% успеваемост на записалите се в Академията, като всички назначени кандидати споделиха своите положителни оценки за проекта и постигнатото.

Какъв е интересът към Академията тази година?
Интересът е изключително голям и се радваме, че даваме възможност на хората да подобрят знанията си, като след това могат да започнат работа при нас прилагайки наученото. Имаме капацитета и мащаба и ще продължаваме с подобни проекти. И както споделих, надграждаме модела с всяко издание.

Все повече компании имат собствени програми за обучение на хора. Каква е инвестицията в една подобна инициатива?
Няма да крия, че е голяма, но това е стратегическа инвестиция за нашата компания. Да откриеш таланта и да го развиеш е силно удовлетворяващо и за обучаващите се, и за бизнеса. В силната конкурентна среда, в която се намираме, търсенето на таланти е предизвикателство за всички сфери. Гордеем се, че проектът е все по-успешен с всяка година и ще продължим да инвестираме в него. Sutherland като организация има не само собствена култура, но и визия за бъдещето, с която са обвързани всички наши корпоративно социални инициативи, включително и тази.

Източник: economy.bg