Съдърланд е доказателство, че нещата в Бургас се случват

18.08.2016

dimДимитър Гълъбов е изпълнителен директор на компанията „Съдърланд”, която разкри свое представителство в Бургас преди две години. За това време фирмата привлече към своя екип повече от 250 души и издигна IT сектора в региона до нови по-високи нива. Г-н Гълъбов с удоволствие сподели какво е постигнато и какво предстои.

След две години пребиваване в Бургас и непосредствени наблюдения върху местния пазар на труда, смятате ли, че младите хора, които наемате във вашия офис са достатъчно добре подготвени?

Да, идват изключително добри кадри в нашия офис. Това, което на този етап търсим, са основно кандидати с немски език. Мога да кажа, че Немската гимназия в Бургас подготвя отлични кадри. Предизвикателството пред нас е как да привлечем тези кадри при нас, а не да отидат някъде извън Бургас.

Налага ли се да водите битка за „мозъци” в Бургас?

На този етап бих казал, че всичко е балансирано. Ние не целим участие в битка, а се стремим да изградим партньорство с туристическата индустрия чрез програма за обмен на кадри, тъй като през лятото имаме по-малка нужда от кадри, а съответно те имат високо търсене. През останалата част от годината е обратното. Затова се стремим да постигнем такова партньорство.

Тази партньорска програма ще гарантира ли целогодишна заетост на младите, образовани и амбицирани жители на община Бургас?

Предлагаме както целогодишна, така и сезонна заетост. Вече в нашите дългосрочни планове предвиждаме да остане същият модел на работа, но да увеличаваме общата бройка на хората, които работят при нас. Планираме да отворим още 100 работни места в нашия пиков сезон, а той е след като приключи туристическият сезон.

Щом планирате такова сериозно разширение на екипа си, означава ли, че вашият бизнес модел е успешен в Бургас?

Да, изключителнто успешен. Отчитаме като много правилно решението да открием офис тук преди две години. Вярваме, че градът има огромен потенциал за развитие на нашия бизнес модел. Нашата цел е да докараме нови клиенти, както и да разрастваме бизнеса си с нови клиенти. Имаме основание да твърдим, че и двете ще се случат.

Но вашето успешно развитие, амбициите ви да доведете и нови клиенти, всичко това няма ли да привлече вниманието на конкуренцията и тя също да се появи в Бургас на пазара, който вие с колегите си сте формирали за две години?

Това е неминуемо. Не се плашим от конкурентите. В момента в София оперираме в силно конкурентна среда. Има над двайсет компании на нашия пазар в столицата. Смятаме, че това е нещо  добро за всички нас. По този начин предлагаме все повече алтернативни и гъвкави решения за служителите, а и всичко това ни развива и като работодатели. Така че няма място за притеснения.

Две години сте в града. За това време доказахте ли на партньори и на конкуренти, че в Бургас нещата могат да се случват?

Абсолютно е така. Даже мога да кажа, че Бургас е локацията, която на ниво компании като „Съдърланд” носи най-много награди като център за обслужване на клиенти в цялата организация . През тази година беше шест месеца градът беше в топ три на ранкинга на всички сайтове на компанията.

Ако определим бургаския ви офис като пример за подражание, това пресилено ли ще е?

Напротив. Съвсем реалистично ще звучи, дори е малко слабо като определение.

Какви са целите ви през следващата една година?
Както вече казах, планираме разкриване на 100 нови работни места в Бургас до Нова година, още поне един двама допълнителни клиента и да удвоим персонала си в идната  година.
Източник: burgas-reporter.com