КАКВО Е ДА УЧИШ В ЧУЖБИНА, А ДА КАРАШ СТАЖ В МЕЖДУНАРОДНА КОМПАНИЯ В БУРГАС

18.09.2017

mariam-and-zeyneb-Sutherland InternshipТова лято Sutherland посрещна първите си стажанти в Бургас. Компанията предостави възможност на две момичета, учещи в чужбина да се докоснат до работа с изключителни професионалисти в сферата на маркетинга. Те станаха свидетели на работа на глобално ниво в международната организация за трансформация на процеси – Sutherland, обслужваща клиенти във всички основни индустрии.

Стажантската програма е специално подготвена с цел да покрие многобройни задачи във всеки един аспект на маркетинга. Една част от тях са – срещи с представители на всички регионални офиси и участие в седмичните оперативни дискусии, изготвяне на маркетингови материали, подготовка на маркетингов план и стратегия, с което стажантите да придобият представа за реалната работна среда и опит в международна компания, лидер в своята пазарна ниша.

Момичетата бяха наградени и със сертификати за завършена стажантска програма от Sutherland. За да разберем какви са техните впечатления от компанията и приключилия стаж се срещнахме с тях.

Мариам Максуди е на 20 години, родом от Бургас, но в момента учи Брандинг, маркетинг и мениджмънт във VIA University в Дания.

Mariam-Maksudi-Sutherland Internship

Зейнеб Куш е на 23 години, също бургазлийка, в момента учи Бизнес администрация в Koc University в Истанбул, Турция.

Zeyneb-Kush-2-Sutherland internship

Защо стаж в България, а не в страните в които учите и защо по-точно в Sutherland?

zkОпитът в чужбина е огромен плюс както в професионален, така и в личен план. Сблъсъкът с чужда култура и животът в интернационална среда те изграждат и обогатяват като личност и дават възможност за един по-широк мироглед като цяло.

Стаж в България, защото намеренията ми за реализация са именно тук, а Sutherland е компания от високо ниво, с признат авторитет. Основите, които полагам със стажа си тук и наученото са добър старт за професионалното ми развитие и кариера.

mmНикога не съм тръгвала с идеята, че записването ми да уча в чужбина, задължително означава, че повече няма да се върна в България. Напротив, искам да взема положителното от Дания и да го приложа тук, където се чувствам най-добре. Колкото до Sutherland, това беше просто бонус към всичко, с което бях замислила да се занимавам. Предостави ми се огромна възможност да се докосна до компания на глобално ниво и съм искрено благодарна за което.

Бихте ли продължили кариерата си в България?

zkВярвам, че България се нуждае от хора като нас. Фактът, че големи международни компании също са избрали да инвестират в България е показател, че в страната съществува благоприятна бизнес среда.
Възможността за развитие, въздействие и промяна е по-голяма в България отколкото в чужбина. Вероятността на 30 години да управляваш екип или да бъдеш двигателя в една компания е по-реална. Много по-лесно е да се реализираш тук и да бъдеш пример за подражание. А и тук пазарът е неразвит. Това само по себе си предпоставя повече принципни възможности за реализация. В България няма бъдеще за онзи, който не иска и не търси такова.

mmАбсолютно да! Както вече казах, целта ми не е да загърбя България „защото не върви на добре“ , а напротив. Искам да се върна вече завършила, придобила опит и готова да изкачвам нови висини в родината.

 

Успя ли Sutherland да покрие очакванията ви? С какво и как?

zkSutherland ме остави с оптимистична представа за правенето на бизнес в България. Бях свидетел на истински професионализъм и организация, която не мислех, че има в нашата страна. Отлична работна среда, неограничени възможности…

 

mmАко трябва да бъда искрена очакванията ми от стажа от начало не бяха много високи. Чувала съм от хора, които вече са минали през различни стажантски програми, че не се е очаквало нищо от тях, носили са кафета, занимавали са се с канцеларска работа и т.н. Но не и в Sutherland! За да бъдеш стажант в компания от такъв ранг, трябва да си готов, както се казва, „да се спукаш от работа“  и все пак атмосферата и колегите са толкова приятни, че всичко минава неусетно, като детска игра, но с привкус на отговорности за възрастни.

Има ли спомен от Sutherland, който ще остане незабравим за вас?

zk

Целият период, който бях тук за мен ще си остане незабравим. Екипът, от който бях част, най-вече.

 

mmОсвен колегите, атмосферата и най-вече масажния стол в релакс зоната, никога няма да забравя един конферентен разговор със всички високопоставени хора в Sutherland. Това беше едно от най-вълнуващите неща в които участвах по време на стажа. Беше толкова интересно как всъщност се случват нещата и „какво толкова тайно си говорят шефовете“. Определено ще го запомня.

Опишете Sutherland с три думи:

zkПрофесионализъм;динамика; качество.

 

mmВъзможност; познание; семейство.

Източник: voxburgas.com